Уто. јун 28th, 2022

9. Međunarodni festival jednominutnog i kratkog filma Mister Vorky biće odrzan od 22. do 26. juna u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ i Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi.

U sredu, 22. juna u Gradskoj biblioteci će biti odrzana panel diskusija Vorkapić: Teorija i praksa filma koju će gledaoci moći da prate i onlajn, a Marko Kostić, selektor festivala, predstaviće program posvećen Piteru Bogdanoviću, američkom reziseru, scenaristi, producentu koji je poreklom iz Rume.

Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak 23. jun u Kulturnom centru.

U takmičarskom programu jednominutnih filmova, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazan 81 film. Prema rečima selektora ovogodišnji program najviše čine dela domaćih autora. O nagradama će odlučivati tročlani ziri u sastavu: Ivana Marinić Kragić, rediteljka i producentkinja iz Zagreba, Peter Cerovšek, filmski autor i direktor festivala FeKK iz Ljubljane i Petar Mitrić, filmski kustos i producent iz Subotice. Najveći broj jednominutnih filmova u takmičarskom programu, ukupno deset, relizovani su u domaćoj produkciji.

U takmičarskom programu kratkometraznih filmova pod nazivom „9413“ biće prikazano 18 filmova, od kojih je 5 domaćih. Odluku o najboljim kratkim filmovima doneće kustos Austrijskog filmskog muzeja u Beču, Jurij Meden.

U netakmičarskom programu Panorama domaćeg kratkog filma, biće prikazano 7 domaćih dokumentarnih, animiranih i igranih ostvarenja.

Što se tiče pratećeg programa, grupa Vrelo će odrzati koncert u petak, 24. juna u KC klubu, a na zatvaranju festivala će grupa Pogrešno skretanje izvoditi filmsku muziku i biće prikazana panorama domaćeg kratkometraznog filma. U subotu 25. juna planirano je otvaranje spomenika Slavku Vorkapiću na Gradskom trgu.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Ruma, a koorganizatori su Kulturni centar „Brana Crnčević“ i Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Kompletan program i satnicu festivala mozete pročitati na sajtu vorkyteam.rs.

Izvor: Opština Ruma

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.