Уто. јун 28th, 2022
Pod pokroviteljstvom opštine Inđija, uz podršku Etno mreže, NALED-a i Turističke opganizacije opštine Inđija a u organizaciji Etno doma „Gorocvet“ iz Inđije održava se trodnevna 2. Kolonija veza i zlatveza u Keltskom selu u Inđiji. U Koloniji učestvuje 12 žena iz cele Srbije iz Loznice, Valjeva, Pančeva, Sremske Mitrovice, Bele Palanke, Novog Pazara i Inđije.
U okviru programa ambasadori nekoliko zemalja, predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, evropskih organizacija, Turističke organizacije Vojvodine, predstavnici NALED-a, Etno mreže, predstavnici USAD-a i UNHCR-a posetili su vinariju Šapat i obišli Koloniju veza i zlatoveza koja se održava u Keltskom selu.
Prisutne je pozdravio Vladimir Gak, predsednik opštine Inđije, izrazio zahvalnost što su posetili opštinu Inđija i osvrnuo se na 2. Koloniju veza i zlatoveza ističući da je Inđija ponosna na Udruženje Etno dom „Gorocvet“ čiji su radovi uvršteni kao deo poklona u diplomatskim posetama Vlade Srbije. Ovom prilikom predsednik Gak je istakao da Inđija zaista napreduje u svakom polju ne samo u oblasti privrede nego i u oblasti turizma, sporta, kulture…On je istako da je Keltso selo u Inđiji od maja meseca prošle godine kada je otvoreno posetio više od 7.000 posetilaca.
NALED i Etno mreža se bave lokalnm razvojem i nastoje da promovišu kulturno nasleđe i turizam zasnovan na kulturnom nasleđu i na stvaralaštvu žena kao jedan od stubova lokalnog razvoja, istakla je Violeta Jovanović izvršna direktorka NALED-a i predsednica UO Etno mreže. Ona je izrazila zadovoljstvo što se nalaze 2. godinu u Inđiji, sada u Kletskom selu, gde je organizovana kolonija veza i zlatoveza u saradnji sa Etno domom „Gorocvet“ koji postoji i radi 15 godina na teritoriji opštine Inđija i koji čuva kultuno nasleđe Srema kroz rad tehnikama veza i zlatoveza i koji je sastavni deo Etno mreže od samog osnivanja.
Jovanka Šovljanski predsednica udruženja Etno dom „Gorocvet“ iz Inđije se zahvalila svima na podršci i svim ženama koje učestvuju u koloniji a posebno nastavnom osoblju i učenicima srednje škole „Dr Đorđe Natošević“ koji su uzeli aktivno učešće u radionicama i stekli osnovna znanja iz veza i zlatoveza kao i u pripremi hrane za učesnike kolonije. Ona je naglasila da je u planu ovog udruženja da se nastavi saradnja sa svim akterima koji su pomogli održavanje kolonije, kao i sa učesnicima uz nadu da će se ova kolonija održati i naredne godine uz želju da postane tradicionana.
U večernjim satima prisutni su imali prilike da uživaju u nastupu Muzičke institucije Rosher koji su izvodili tradicionalnu etno muziku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.