Čudovišni festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL održava se po peti put u petak 17. novembra od 13 sati u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6).  Naziv ovogodišnjeg KROKODOKODILa – „Putovanje u središte knjige“ ujedno i nagoveštava ovogodišnju temu a to je obrada teme putovanja i sticanja iskustva kroz putovanje u klasičnom i savremenom književnom stvaralaštvu za decu. Uz pomoć glumaca iz pozorišta Dadov biće prikazane sledeće knjige:

  1. AUTOBIOGRAFIJA, Branislav Nušić Ilustracije: Bob Živković
  2. DOKTOR PROKTOROVA VREMEPLOVNA KADA, Ju Nesbe Ilustracije: Ana Petrović
  3. BRAT VUK, Karla Maja de Almeida Ilustracije: Antonio Žorž Gonsalveš
  4. GALEB DŽONATAN LIVINGSTON, Ričard Bah Ilustracije: Boban Savić Geto

Namera festivala je da dočara snagu i lepotu književnog stvaralaštva na multimedijalan način, ujedno otkrivajući nove aspekte komunikacije s najmlađima. Kao i do sada, festival se sastoji od glavnog programa i pratećih radionica sa najmađima. Drugu godinu zaredom organizovana su i predavanja za odrasle (studente, nastavnike, profesore, bibliotekare, književne kritičare, roditelje i drugu kulturnu javnost). Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK –Obrazovanje i kultura, uz pomoć omladinskog pozorišta Dadov, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike. Prvi KROKODOKODIL bavio se odnosom pisca i ilustratora u knjigama za decu. Drugi festival za centralnu temu imao je žanr strave i užasa, s podnaslovom „Kako pobeći iz horor priče“. Treći se zvao „Biblioskop“ i predstavio je domaće knjige za decu po kojima su snimljeni filmovi. Četvrti festival za osnovnu temu imao je bajku, a nosio je naziv „Kako su Lola i Ivica spasili bajke“. Zaštitni znak festivala KROKODOKODIL bio je multitalentovani i večno mladi Raša Popov koji ove godine po prvi put neće biti s nama i već nam mnogo nedostaje. Peto izdanje festivala KROKODOKODIL pomogla je Evropska mreža za promociju književnosti i knjiga TRADUKI.

Izvor: facebook.com/festivalkrokodokodil

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>