Višestruko nagrađivani film The Favourite grčkog rediteljaJorgosa Lantimosa imaće čast da otvori 47. izdanje FEST-a. Ova crnohumorna istorijska drama prikazuje dešavanja na britanskom dvoru početkom 18. veka, kada je malo poznata kraljica Ana vladala, a iza kulisa su se za njenu naklonost i vlast iz senke borile dve dvorske dame. Jedan od najoriginalnijih glasova savremenog autorskog filma, Jorgos Lantimos, sada je već svetski čuveni reditelj koji je popularizovao takozvani „čudni talas“ grčkog filma.

Beogradska publika imala je prilike da se upozna s njegovim jedinstvenim pogledom na svet već na samom početku njegove karijere – 2010.FEST je prikazao Očnjak (Dogtooth), koji je Lantimosudoneo nominaciju za Oskara i otvorio mu sva vrata. Na FEST-u 2016 smo takođe imali prilike da vidimo film Jastog, za koji je osvojio nagradu žirija u Kanu, a ove godine dobio je Gran pri u Veneciji za svoj novi poduhvat – film The Favourite. Scenario, režija, kamera, kostimi, scenografija… Kritičari podjednako hvale svaki aspekt filma. Ipak, sa sigurnošću se može reći da je najveći adut ovog ostvarenja izrazito jaka glumačka postava koju predvode Olivija Kolman, Rejčel Vajs i Ema Stoun. Od ideje do realizacije filma prošlo je čak 20 godina. Iako je scenario fascinirao producente od samog starta, finansijeri svojevremeno nisu želeli da podrže film u kome nema puno muških uloga. Čini se da je sada savršen trenutak za ovu priču, a potencijal scenarija prepoznao je i Lantimoskoji je izjavio da ga je privukla prilika da stvori tri jedinstvena, kompleksna ženska lika, što se ne viđa često na filmu. 

The Favourite je prvi film koji je Lantimos režirao po tuđem scenariju, ali je nesumnjivo obojen specifičnim mračnim humorom i stilizovanom estetikom ovog ekscentričnog autora.  Ipak, kritičari ga nazivaju njegovim „najpristupačnijim“ ostvarenjem do sad. U iščekivanju zvaničnih nominacija za Oskara uveliko se spekuliše da je The Favorite sasvim sigurno osigurao nominacije za najbolji film, režiju, scenario, i svoje tri glavne glumice. Olivija Kolman je u Veneciji dobila nagradu Volpi kup za najbolju glumicu, a sve tri su u trci za Zlatni Globus. I prošle godine je FEST otvorio jedan od najzapaženijih filmova sezone- Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, Martina Mekdone. Nekoliko dana nakon što je beogradska publika premijerno pogledala ovu maestralnu dramu, Frensis Mekdormand i Sem Rokvel nagrađeni su Oskarima za svoje izuzetne uloge. 47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta 2019. godine.

Izvor: 24online.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>