Na mestu gde je do polovine prošle godine bila (stara) kuća Đure Jakšića, niče novo zdanje koje će nositi ime poznatog srpskog pesnika i slikara. Trag koji je poznati umetnik ostavio tokom službovanja i boravka u Šumadiji biće ovekovečen izgradnjom novog objekta, koji je, kako kažu u gradskoj upravi, namenjen za kulturna dešavanja, ali i očuvanje uspomene na ovog velikana srpske kulture. Dvospratni objekat, replika kuće u kojoj je živeo umetnik, izgrađene u šumadijskom stilu, biće završen početkom maja ove godine. Za gradnju je odvojeno oko 30 miliona dinara. – Sadašnja generacija Kragujevčana odužuje se na ovaj način Đuri Jakšiću i njegovom umetničkom doprinosu srpskoj kulturi – kaže Miljan Bjeletić, član Gradskog veća zadužen za kulturu. Stari objekat, koji je bio Đurin dom tokom njegovog službovanja i rada u ovdašnjoj gimnaziji, od 1863. do 1865. godine, srušen je prošlog leta. Decenijama je bio prepušten propadanju, brojna udruženja i građani negodovali su zbog toga, tražili da se to zdanje očuva, ali kući su “presudili” bageri.

– Zbog dugogodišnje nebrige objekat je postao ruina i rušenje stare kuće bilo je jedino rešenje. Stručnjaci su rekli da ju je nemoguće restaurirati i renovirati – objašnjeno je tada u gradskoj upravi. Novi objekat, prema ideji aktuelne gradske vlasti, biće multifunkcionalan i autentično mesto okupljanja umetničkih stvaralaca i kulturnih poslenika u gradu. U savremenom ambijentu, sa malom kamernom scenom, biće organizovane poetske večeri, izložbe, promocije knjiga, a postaće i deo turističke ponude Šumadije.

Izvor: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>