U Muzeju Vojvodine je otvorena izložba Etnografskog muzeja u Beogradu „Pismo i tradicija – Natpisi na etnografskim predmetima,“ autorke Vjere Medić, muzejskog savetnika.

Izložba prikazuje motive slova i slovnih natpisa na etnografskim predmetima iz perioda 19. i 20. veka koji se čuvaju u fondu Etnografskog muzeja u Beogradu. To su predmeti svakodnevne upotrebe iz okvira tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora. Uz raznolikost sadržaja i formi natpisa, tema izložbe je i osvetljavanje kompleksnih značenja natpisa i odabranih predmeta u materijalnom, društvenom i duhovnom životu pojedinca i zajednice. Izložba naglašava odnos i preplitanje dva istorijska procesa na ovim prostorima: utemeljenih vrednosti tradicionalnog srpskog društva 19. i 20. veka i njegove snažne težnje za usvajanjem tokova savremenog evropskog građanskog društva. Od retke pojave do velike zastupljenosti motiva pisma na predmetima svakodnevne upotrebe, oslikava se proces neformalnog opismenjavanja stanovništva i refleksija razvoja institucionalnog školstva i prosvete, kao specifičan primer vitalnosti srpske tradicije. Izložba će biti postavljena u Muzeju Vojvodine do 19. avgusta.

Izvor: culturama.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>