Etnografski muzej u Beogradu 8. februara, na dan rođenja Hristifora Crnilovića, obeležava pedeset godina prisustva i rada u Manakovoj kući na Savamali izložbom Pola veka u Manakovoj kući. Kustosi – etnolozi, svih tih godina staraju se o Etnografskoj spomen zbirci Hristifora Crnilovića što je bio i osnovni razlog da Manakova kuća postane deo Etnografskog muzeja u Beogradu. Hristifor Crnilović (Vlasotince 1886-1963) bio je slikar, profesor slikanja, etnograf amater i kolekcionar narodnih rukotvorina i znanja.

Svoju veliku etnografsku zbirku želeo je da pokloni gradu Beogradu kako bi bila stalno prikazana pod nazivom „Etnografska spomen zbirka Hristifora Crnilovića“. Grad je ovu zbirku, koju pored narodnih nošnji centralnog Balkana čine i biblioteka, arhivska građa, negativi i fotografije, kao i Manakovu kuću u koju je zbirka smeštena, na upravljanje i čuvanje poverio Etnografskom muzeju u Beogradu. Prva stalna izložba “Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja XIX i u prvim decenijama XX veka” svečano je otvorena 17. novembra 1968. godine, a i dalje se čuva u Manakovoj kući u svom punom obimu i očuvanosti. Od vremena kad se Etnografski muzej uselio, Manakova kuća postala je svojevrsni kulturni centar u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuje mnoštvo izložbi i raznovrsnih događaja (promocije, predavanja) i održavaju zanatske i kreativne radionice.

Izvor: facebook.com/events/402673957167812/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>