Širokim, nedavno prosečenim putem koji vodi pored bukove šume, sada postoji mogućnost da se u najudaljenije mahale planinskog sela Kozjeg Dola, stigne i terenskim vozilom.

      Mahale u ovom selu udaljene su 10-15 minuta hoda pored livada i oranica. Najudaljenija mahala u Gornjem Kozjem Dolu je mahala Dodinci na 1050 m. n.v. blizu makedonske granice i planine Đerman. Kozji Dol predstavlja pravu ekološku oazu, netaknutu prirodu. Zbog planinske oštre klime i u najtoplijim letnjim danima u ovom selu, u šporetu vatra pucketa tokom juna ali i već krajem leta. Nekadašnji stil gradnje ovih, sada već napuštenih trošnih kuća, je takav, da se svaka od njih sastoji od dve prostorije i podruma, u jednoj od prostorija nalazi se ognjište, sa verigama i crepuljom.

       Svaki dolazak u ove davno napuštene mahale Kozjeg Dola, siromašne opštine Trgovište, za mnoge evocira uspomene na bezbrižne, ali ne baš lagodne dane detinjstva provedenih na selu, gde su se obavljali seoski poslovi i pohađala škola udaljena i po nekoliko kilometara i do koje stizalo peške, a domaći zadaci pisali uz lampu petrolejku. Zbog egzistencije mnogi su napustili Kozji Dol i otisnuli se tamo gde je bilo elektrifikacije i plodnih oranica, jedni u pravcu Vojvodine ili inostranstva, a drugi preko planine Đerman u susednu Makedoniju.

Drvored jabuka raznih sorti tzv. kolačara, lozanki i dr. u Dodincima je zasađen davnih dana. Ceo ovaj kraj obiluje, šljivama, sorti džanarika od kojih se peče domaća rakija prepečenica, koja parira i mnogim luksuznim obojenim pićima, i priprema džem. Ovi raniji zasadi jabuka i šljiva ne tretiraju se nikakvim hemijskim sredstvima, prinosi su isključivo dar prirode. Probati livadski čaj od hajdučice i drugih travki ubranih na ovim cvetnim livadama, uz odabrano društvo ili posle napornih seoskih poslova, predstavlja pravo zadovoljstvo. Stole Uča, entuzijasta i ljubitelj prirode dane praznika i letnjeg raspusta provodi na selu, od ubranih jestivih pečuraka, vrganja i lisičarki, procesom pasterizacije priprema pravi delikates.

Na motoru, čiji se zvuk čuje u daljini iz Trgovišta, u Gornji Kozji Dol i Dodince pristiže i Vule, mladi oficir vojske Srbije, koji vikende i slobodne dane koristi za boravak u prirodi, ali i da lepo spoji sa korisnim. Obilazi nove zasade malinjaka u svom voćnjaku. Kaže da je ovde isto tako lepo, kao na nekim ,,fensi“ planinskim izletištima. Sve bi bilo mnogo lepše, da selo nije napušteno, dodaje.

Zbog tmurnih oblaka koji su nadolazili iz daljine i moguće prolećne kiše, koja bi pokvarila lepe utiske, krenuo sam ranije sa ove planine i iz mahale Dodinci. Kiša bi nakvasila neasfaltirani široki pomalo prašnjavi put, koji prolazi pored borove i bukove šume, a do Kozjadolske reke, pritoke Pčinje u Čaškom dolu i asfaltiranog puta neophodno je ići, bar sat vremena peške.

Piše: Goran Cvetković – Deo iz autorske TV reportaže „Lepote Srbije“

27. jun 2018.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>