Organizacija Sarajevo susret kultura (SSK), korisnik bespovratnih finansijskih sredstava dodeljenih u projektu za razvoj i promociju turizma koje sprovodi Veće za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija, u Sarajevu je predstavila novu regionalnu turističku rutu zasnovanu na kulturnoj raznolikosti Zapadnog Balkana.

Ruta se naslanja na koncept turističkog proizvoda „Susret kultura“ koji se uspešno realizuje u Sarajevu, a u okviru kojeg turistički obilazak grada počinje sa mesta koje ima veliku važnost, u Sarajevu je to mesto na kome se susreću osmanska i austrougarska arhitektura, odakle se posetioci vode do najznačajnih lokaliteta kulturnog i verskog nasleđa. Ovaj će se koncept sada primeniti u Kotoru i Novom Sadu, a zajedno sa Sarajevom ova tri grada će činiti jednu regionalnu turističku ponudu, saopštilo je Veće za regionalnu saradnju. Veća za regionalnu saradnju za razvoj i promociju turizma. „Susret kultura“ kao regionalna ruta trenutno obuhvata glavne istorijske lokaliteta počevši od mletačkih puteva izgrađenih u 15. veku, preko verskih lokaliteta (hrišćanskih, jevrejskih i muslimanskih) koji datiraju još iz 13. veka, do lokaliteta vezanih za Osmansko i Austrougarsko carstvo, kao i tradicije sa početka 19. veka. Susret kultura kao rutu bi trebalo dalje proširiti na Skoplje i Tiranu, dok će turistički vodiči biti osposobljeni za kreativno pripovedanje i tumačenje lokaliteta kulturnog nasleđa duž ove rute.

Izvor: b92.net/putovanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>