Hrišćanski svet 14. februara slavi ljubav – pravoslavci većinom obeležavaju Svetog Trifuna – zaštitnika vina, vinograda i vinove loze, zaštitnika poljskih useva i zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, dok katolici slave Svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

Sveti Trifun pomalo bio zaboravljen praznik u Srbiji, ali da je ponovnim pokretanjem sadnje vinove loze i vraćanjem vere u vino i vinare, počela da se vraća i vera u Svetog Trifuna. Istorijski podaci govore da se na prostorima Srbije još u vreme rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa sadila vinova loza, a da je ovdašnje stanovništvo prihvatilo da se bavi vinogradarstvom, što svedoči da je vino i vinogradarstvo duboko ukorenjeno u istoriju ovih prostora. Srbija ima šta da ponudi ljubiteljima vina i iz inostranstva pre svega ona vina koja ne mogu da probaju u Beču ili Parizu. Primera radi iz Župe Aleksandrovačke to bi bila “tamjanika” ili “prokupac”, a pored vina sa Fruške gore, koja predstavljau obeležje tog vinogorja tu su sorte koje fruškogorski vinari pokušavaju da vrate – “neoplantu”, “silu” ili “kevendinku”. Širom Srbije danas se raznim manifestacijama, posvećenih vinu I vinogradarstvu, obeležava Sveti Trifun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>