Bogatstvo mineralne vode Vranjske Banje različito se koristi, između ostalog u industrijske svrhe, za tehnološke potrebe privrednih kolektiva koji ovde posluju. Vranjsku Banju krase fenici u parku, od drvene građe i pokriveni crepom. Ovi fenici-čardaci podsećaju i simbolizuju na nekadašnji fenik-čardak koji se nalazio na brdu iznad banje sa koga je nekada, u prošla vremena, trubački orkestar svakoga jutra na brdu iznad banje svirao budilicu. Ono što možda može da pokvari lep utisak o  Vranjskij Banji, jeste  stagnacija u oblasti rekreativnog turizma, nedostaju welnes i spa centri, ali i smeštajni kapaciteti, s obzirom na povećan broj onih koji bi da svoj odmor provedu na ovom lepom mestu. Za veće investicione poduhvate neophodno je učešće države, ali bez obzira na određene nedostatke, odličan saobraćajni položaj, pored samog koridora 10, predstavlja mogućnost za intenzivniji turistički razvoj. Zahvaljujući lokalnom rukovodstvu, urađeno je puno toga na lepšem izgledu banje, u poslednje vreme. Između ostalog, izgrađen je zatvoren bazen u sklopu balon sale u Sportskom centru, čime je iskorišćen geotermalni potencijal kraljevske banje putem toplovoda. To svakako može da dopinese razvoju Banje, zdravstvenog i sportskog turizma. Asfaltiranom trkačkom stazom koja prolazi kroz šumovite predele posetioci imaju priliku da šetaju ili se bave drugim vidom rekreacije. Mostom preko reke Banjštice, koja protiče kroz Vranjsku Banju, asfaltiranim putem se stiže do impozantnog infrastrukturnog objekta akumulacionog jezera sa branom Prvonek, koje se nalazi na samo 8 km iznad banje, i sigurno je interesantno za turiste. Brana je građena 14 godina a svečano je otvorena 2005. Sa izgradnom ovog objekta rešen je problem vodosnabdevanja ovog kraja u budućem periodu. U podnožju brane Prvonek, ispod samog bedema brane, nalazi se prava mala oaza, lepo uređeni prostor kao iz bajke, namenjen pre svega izletničkom turizmu, rekreaciji, pored malog jezera i sportskog terena. Neophodno je poneti namernice, pre polaska na ovo izletište, jer maloprodajnih objekata za sada nema u blizini. Tokom letnjih meseci, u periodu ,,Banjskog kulturnog leta”, ovde se održava niz kulturnih dešavanja, izložbe, smotra i takmičenje trubača, izložba starih vranjskih jela, a u okviru ovog kulturnog događaja održava se izbor za mis ,,Karanfil devojče”. Vranjsku Banju valja posetiti i u ranu jesen, kada zlatno žuto lišće prekrije parkukrašen raznobojnim jesenjim cvećem, što ovom mestu daje posebnu čar.

Piše: Goran Cvetković

Deo iz autorske TV reportaže „Lepote Srbije“ (Projekat realizovan sredstvima Grada Vranja za finansiranje projekata iz oblasti kulture)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>