Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu je događaj koji predstavlja širok spektar etnografskih filmskih tema i autorskih pristupa u istraživanju tradicijskog, kao i modernog načina života ljudskih zajednica, nudeći raznovrsne uvide, filmske forme i metodologije rada.

Festival je započeo svoj život 1992.godine i to uglavnom s ostvarenjima iz nacionalne TV produkcije gde su prikazivani folklor i običaji Balkanskih i Slovenskih naroda. Ove godine festival će se održati u periodu od 10. do 14. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu.  Filmovi će se, prema propozicijama Festivala, takmičiti za sledeće nagrade: Glavna nagrada GRAND PRIX, Nagrada za najbolji domaći film, Nagrada za najbolji inostrani film, Nagrada za najbolji studentski film, Nagrada za najbolji film na konkursu ID3min. Selekciona komisija XXVI međunarodnog festivala etnološkog filma pogledala je ukupno 160 pristiglih filmova iz preko 30 zemalja. Nakon obavljenih konsultacija odlučili su se da za prikazivanje na festivalu predlože 58 filmova, i to 22 u konkurentskom programu, 27 u informativnom programu i 9 u studentskoj kategoriji.

 

Izvor: www.etnofilm.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>